Fighting Gourmet Mediocrity

We must defend "Good products", healthy products and the "Art of Well cooking" them. Each people from each countries has its culture, its habits, its tastes, its methods, its specialties, its specific products... We must respect our differences: Learning "from the other" is always very enriching. Globalization brings "Good and Bad", often mediocrity in Gastronomy. This is evident in the Wine World! For example when large global groups are spreading a single false thought to new wine consumers: It is a moral duty to spread the truth and educate consumers.

A 62a, ma carrière est faite comme l'on dit... Né au sein d'une famille de gastronomes, fils d'une cuisinière, j'ai eu le bonheur de côtoyer certains des meilleurs Chefs du monde, les meilleurs producteurs, visiter et séjourner dans des endroits d'exceptions de par le monde. Ce long cumul d'expériences facilite ma motivation première, celle de promouvoir une gastronomie de qualité, du bon sandwich au divin repas signé Michel Guerard. Promouvoir des PME me motive comme jamais... La mondialisation a été le prétexte à l'uniformisation du vin sur nos tables, souvent avec la complicité affichée de grandes "maisons" françaises qui produisent ailleurs, détruisant ainsi l'avenir de nos "petits" producteurs et "petites" appellations dans les gammes de vins à moins de 5.-€, où il existe pourtant tant de bons vins! Les services commerciaux de ces sociétés françaises prétendent que les vins sur-maturés, sans acidité, forts en alcool et sucres sont adaptés aux repas! Ils prétendent que les vignobles de ces chauds pays sans saisons et aux vignes irriguées donnent des vins équilibrés! Il faut combattre ces mensonges commerciaux qui tirent les nouveaux consommateurs asiatiques vers la médiocrité gastronomique... Je m'y emploie à ma petite échelle.

4.30.2017

"Paul" restaurant invents a new fish!

I like "Paul" Cie. In cities & shopping centers, train stations, airports, shopping they are all over the world, with good breads, good food, good cakes, good sandwiches, good service, beautiful spaces... Today I had fun! "Paul" announces "Mediterranean Salmon", but this fish does not exist at all! 
Incredible but true, see the photo, otherwise we would not believe... 
Atlantic or Pacific Salmon, yes, but Mediterranean, never. Hypothesis 1: Paul's marketing dpt saw in this "error" an opportunity to differentiate itself from other restaurants. Hypothesis 2: It is a translation error. In this case they do not reread the menus before printing them? Or the Manager in charge of it has a cultural lack in gastronomy, reason why he did leave this fault… "Saumon façon méditerranée" or "Saumon sauce méditerranéenne" OK, but "Saumon de Méditerranée" NO !
What annoys me are the thousands of Vietnamese who now will believe that there is a Mediterranean Salmon because a famous French Cie write it... My mission is also to denounce these errors on Gastronomy. Paul are not the only ones, and in general all is well with them. But this week in Vietnam I saw spanish Paleta sold for Iberico Ham, or the cheap Ardennes Ham sold for Parma Ham...  I will stop there because my list will be long ...